A lap színes nyomtatásának szponzora hirdetőnk, a Philatelica Hungarica Kft
A MABÉOSZ
Okmány és Illetékbélyeg Gyűjtők Szakosztálya
Levélcímünk: 1387 Budapest, Pf.4, e-mail: fistacomp (kukac)gmail(pont)com
Híreink
Működés
 

E weboldal karbatartása 2018 áprilisában lezárult

Folytatás a MABÉOSZ honlapján belül a Szakosztályok között

Találkozók

Következő esemény:   Általában negyedévente szervezünk más szakosztályokkal együtt közös cserenapot. Ezek tervezett időpontját ez előző hetekben itt, a MABÉOSZ Bélyegvilág című lapjában és honlapján is közzétesszük.

A 101-es termet egyre feleslegesebben foglaló havonkénti találkozóinkat a 2017-re csaknem teljessé vált érdektelenségre tekintettel, a MABÉOSZ ügyvezetőjének javaslatára megszüntettük. E helyett a szakosztály elnöke, Szücs Károly várja a velünk kapcsolatba kerülni kívánókat minden csütörtök délután a MABEOSZ székház harmadik emeletén tartott cserenapokon (a terem végén, a Mafitt zászlójával jelzett asztalnál). Itt előzetes megállapodás esetén személyesen is átvehető mindnekori legfrisebb újságszámunk. A cserenapokon konzultációra, időnként előadásokra, gyűjtemények és készülő kiállítási anyagok bemutatóira is sor kerül.

A magyar illetékbélyegek iránt érdeklődők számára javasolni tudjuk a tagjaink aktív részvételével működő Okmánybélyeg Baráti Kör Facebook csoport követését is. Ez a csoport zárt, amelybe a oda felvett tagok meghívására lehet belépni, és már nemzetközi szintű (jelenleg Nagy-Britanniából, Németországból, Romániából és Szlovákiából is vannak tagjai). A csoportban élénk, mindennapi, rendszeres és igen tartalmas eszmecsere zajlik, a gyűjtési területhez kapcsolódó gazdag képi tartalommal.

  Tervbe vett, későbbi rendezvény

Bélyegcsere

Elsősorban tagjaink virtuális cserefüzeteit tudjuk figyelmébe ajánlani. Ügyelünk rá, hogy ezek gyűjteménybe illő minőségű, katalógus szerint pontosan azonosított, és reálisan értékelt darabokat tartalmazzanak, melyeket tagjaink a lehető leggondosabban és szakértelemmel állítanak össze. Aki ebből a megbízható forrásból gyarapítja gyűjteményét, csak jól járhat! A kapcsolat felvételét a csereforgalmunkban résztvők között a szakosztály címére küldött e-mailek közvetítésével vezetőségünk biztosítja. Tagjaink kínálati és hiánylistát excel táblázatban, valamint a füzetek tartalmának képét pdf formátumban ugyanígy, e-mailben fogadjuk. A forgalomba való bekapcsolódásra a MABÉOSZ-ban minden hó 2. csütörtök du. 3-tól kezdődő találkozóinkon nyújtunk segítséget.

Az internetes piactereken, fórumokon és a magyar árveréseken és a MABÉOSZ cserenapjain folyamatosan van kínálat illetékbélyeg anyagokból. A gyűjtői fórumokon (ezek nagyrész faceboook csoportok) is folyik közvetlen kapcsolatokon alapuló cserebere. Ezek biztonsági okból általában zártak, ahová az egymást személyesen ismerő gyűjtők e-mail meghívást követően az adminisztrátor jóváhagyásával csatlakozhatnak. Ezeken a strukturálatlan fórumokon a gazdára nem találó kínálat gyorsan elsüllyed a mélyben, gyakorlatilag alig van mód megtalálni már akár olyasmit is, ami a múlt héten még szem előtt volt. Csak az épp aktuális frisebb tételekre lehet lecsapni, ez pedig folyamatos követést, meglehetősen nagy időbeli ráfordítást igényel.

Online piacterek: eBay A Delcampe piactere vatera
teszvesz zsibvásár ...
Gyűjtői fórumok Okmánybélyeg baráti kör Okmánybélyeg cserebere MABÉOSZ cserenapok
Magyarországi árverések: Hodobay Darabanth Fodor aukció
Aucteam Htaukcio.com ...
Külföldi cégek, szervezetek: The Revenue Society American Revenue Association Eric Jackson revenue Stamps
Delcampe - futó aukciók

Ritka, értékesebb darabok valódiságával kapcsolatban nem árt a mindig is ajánlható legnagyobb elővigyázatosság (garancia általában mindig van, de az érvényesítéséhez szakvéleményt kell beszerezni, ami természetesen nincs ingyen.) Licitáláskor ezért mindig legyen körültekintő, lehetőleg nézze meg a tételt személyesen, a nagy értékű daraboknál (úgy 200 Euro / 60 eFt felett) pedig okvetlenül várja el a bélyegszakértői tanúsítvány meglétét! Ha nincs ilyen, és mégis megveszi, pótolja a hiányzó szakvéleményt. Így ha a darab hamisnak bizonyul, érvényesítheti a garanciát.

Díjak és elismerések

2015. február 21-i közgyűlésünkön posztumusz tiszteleti tagságot adományoztunk előző évben elhunyt Martin Erlernek valamint Voloncs Gábor alapító tagunknak, akik mindketten gyűjtési területünkkel foglalkozó, sokunk által nagy haszonnal forgatott bélyegkatalógusok szerzői voltak. 2016-ban pedig Burján Andort tiszteletbeli elnökünknek választottuk meg.

A 2018. februári közgyűlésünkön immár harmadik alkalommal adtuk át a Floderer vándordíjat. Dr. Németh Kálmán és Hodobay Andor után ezúttal magának a díjat alapító Szücs Károlynak, amivel több évtizedes szakírói munkásságát és kiváló kiállítási eredményeiért kívántuk elismerésünket kifejezni. E 2014-ben alapított vándordíjat kétévente adjuk ki, és ennek elnyerőit a Royal Philatelic Society Londonn 1920 óta vezetett (a "Roll" néven ismert) tekercséhez hasonlóan a díjazottjak neveit tartalmazó ív aláírására is felkérjük. A magyar pénzügyfilatélia nagy hasznára kifejtett áldozatos munkájáért hálás köszönettel gratulálunk e soha el nem évülő szerzői teljesítményhez !!!

In memoriam

Tiszteleti tagjaink: Martin Erler /1920-2014/ és Voloncs Gábor /1946-2014/
Első elnökünk 1991-2000 között: Szép Endre /1921-2000/
A FIP Revenue Commission elnöke 2008-2015 között: Francis Kiddle RDP /1946-2015/, méltatásai: English és Deutsch és egyik számunkra fontos, utolsó előadása a 2013-as StampEx-en az illetékbélyegek kiállításáról.

Szakirodalom és segédletek

Gazdag szakkönyvtárunkból tagjaink lapunk 2015/2 számában meghirdetett módon kölcsönözhetnek. Kölcsönkönyvtárunk aktuális tartalomjegyzéke itt letölthető. .
Magyar pénzügy-filatéliai fogalomtár zsűroroknak
Ingyenes online okmánybélyeg katalógus     
Albumlapok a gyűjtéshez (-> igénylőlap)
Folyóiratunk és szakkönyvek
Újságunk szakcikkeinek teljes repertóriuma
Katalógusok és egyéb szakirodalom:
1924. - 1966/73. - 2007. - 2013. és 2016/17

Nem csak tagjainknak


Okmánybélyeg gyűjtők világlistája
Közelfelvétel az egykrajcáros okmánybélyeg alsó ívsoráról
Befejezőre vár: a magyar Pénzügyi Értékcikkek Webmúzeuma (pew.fw.hu)
Advertisment in English: Hungarian municipals (külföldieknek kedvcsináló)
A statisztikai felmérési program ürlapjai és eredményei

Bemutatók, előadások és kiállítási gyűjtemények


Hodobay Andor: Az ügyvédi meghatalmazási űrlapok gyakorisága és értékelési szempontjai
(az egyórás előadás teljes hangfelvételével. (2014.11.13: 15 Mbyte mp3, MABÉOSZ)

Szücs Károly: Bevezetés a magyar illetékbélyegek gyűjtésébe (2014.11.09, Sárvár).
Szücs Károly: az okmánybélyegek hagyományos gyűjtési módjáról (2014.06.14, MABÉOSZ)
A Hunfila 2015 kiállításra készült ívrekonstrukciós kiállítási lapok

Az 1854-es C.M. kiadás HUNFILA 2008 (1 keret, 90 pont, aranyérem)
Út a magyar okmánybélyegekhez
, FIP kiállítás, Portugalia 2010 (5 keret, 82 pont, vermeil)
A 1/2 krajcáros ivhelyei, FIP/FEPA kiállítások: Thailand 2013, Philakorea 2014, London 2015 (egy keret, legmagasabb eredmény: 85 pont)
Az 1 krajcáros ívrekonstrukciója FIP kiállítás: Brasiliana 2013 (egykeretes, 75 pont)
A krajcár időszak magyar illetékbélyegei /1868-1898/ (két nemzetközi szintű FIP aranyérem, legutóbb 93 ponttal.)
Illetékbélyegek az Exponeten

A kiállítás gyűjteményei.

A honlap szerkesztője volt 1998-tól 2018-ig: Szücs Károly, utolsó érdemi változtatás: 2018. április 12.